+381 18 511 985 niturs.nis@gmail.com

Skoplje

06.10.2019.
06.10.2019.
Full Name*
Email Address*
Your Enquiry*
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

4882

Skoplje jeste glavni i najveći grad Severne Makedonije. Grad je političko, kulturno, privredno i akademsko središte zemlje.

Skoplje ima veoma značajan geografski položaj; leži na obalama Vardara niže njegovih stava s Treskom i Lepencem, u sjeverozapadnom kraju plodnog i prostranog Skopskog polja, a ima bogato zaleđe i u okolnim oblastima; nalazi se u središnjoj oblasti i u samom jezgru Balkanskog poluostrva na glavnoj transbalkanskoj, moravsko-vardarskoj saobraćajnoj arteriji, s kojom se tu ukrštaju i druge uzdužne i poprečne komunikacije.

Stoga je Skoplju od prirode određena uloga velikog kulturnog, privrednog i političkog središta.

Skoplje ima veliki značaj za srpsku zajednicu u Severnoj Makedoniji (oko ⅓ ukupnog broja Srba u Severnoj Makedoniji). Srbi čine manjinu u gradu, koja je po stepenu obrazovanja i gradskom životu mnogo bitnije spram udela u gradskom stanovništvu.

Plan putovanja

Program putovanja

Polazak oko 6h . Dolazak u Skoplje oko 11h. Obilazak grada: Prolaskom kroz Portu Makedonija (izuzetan umetnički rad od mermera i bronze, koji sve neizbežno podseća na Trijumfalnu kapiju u Parizu) izlazi se na centralni trg. Trg Makedonija je glavni i najveći trg u Skoplju. Izgrađen je između 1920 i 1940 godine. Na trgu se nalazi zgrada Narodne banke sa mermernom fasadom, monumentalni oficirski dom, Ristikjeva palata, palata Mazura. Centralnim trgom dominira veliki spomenik i spektakularno remek delo Ratnik na konju, na kome se nalazi Aleksandar Makedonski ispod kojeg je velika fontana. U blizini se nalazi Spomen kuća Majke Tereze, koja je podignuta povodom 100 godina od njenog rodjenja.
Prelazak iz novog dela grada u stari je moguće putem nekoliko mostova – Most civilizacije, Most umetnosti, Kameni most. Stara skopska čaršija je najveća čaršija na Balkanu van Istanbula. Smeštena je u starom delu grada, na području od Dušanovog mosta do Bit-pazara, te od tvrđave Kale do reke Serave. Tu se nalazi nekoliko džamija, mauzolej, dve crkve i sat-kula. Ceo ovaj deo čine lavirinti uzanih kaldrmisanih uličica oivičenih raznim zanataskim radnjama, zlatarama, čajdžinicama, tavernama, poslatičarnicama…U okviru čaršije videćete tragove i ostatke Otomanskog carstva. U starom delu se nalaze i Arheološki muzej sa svojom ispresivnom kolekcijom, kao i Muzej holokausta, Muzej savremene umetnosti. U neposrednoj blizi su Makedonska filharmonija, balet i opera.
Najinteresantniji turistima je Muzej grada Skoplja, smešten u zgradi nekadašnje Železničke stanice. To je jedna od retkih građevina koja nije totalno uništena zemljotresom koji se dogodio 1963 godine. Ovu monumentalnu građevinu modernističkog stila krasi masivan sat koji stalno pokazuje isto vreme – 5:17h, sat i minut kada se zadesio zemljotres i momenat kada je sat prestao da radi. Nakon obilaska grada slobodno vreme. Odlazak u Skoplje city mall , slobodno vreme. Nakon slobodnog vremena polazak za Srbiju u 18h. Dolazak u Niš oko 23h.

Info

Cena aranžmana obuhvata:

– prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu,
– troškovi ogranizacije putovanja.

Cena aranžmana ne obuhvata:
– putno i zdravstveno osiguranje ,
– individualne troškove putnika.

Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate.

MOLIMO SVE PUTNIKE DA PROVERE TAČNO VREME POLASKA 2 DANA PRE POČETKA ARANŽMANA
PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 50 PUTNIKA
U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA
Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja agencije broj licence OTP 26/2017

Cenovnik
TERMIN CENA
06.10.2019. 11€
02.11.2019. 11€
Photos
7 klijenata razmišlja o ovoj destinaciji!