+381 18 511 985 niturs.nis@gmail.com

Temišvar

26.10.2019.
26.10.2019.
Full Name*
Email Address*
Your Enquiry*
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

4243

Temišvar leži na obalama reke Begej i sedište je županije Tamiš. On je najveći kulturno istorijski centar Srba u Rumuniji gde i danas među skoro pola miliona ljudi živi oko 11.000 Srba.

Najveći grad u Banatu nazivaju Mali Beč jer je dugo bio pod opsadom Hazburgovaca, a njegov centar podseća na stari deo Beča. Temišvar je prvi evropski grad koji je dobio električno osvetljenje, a neke od zgrada projektovao je lično čuveni Francuz Gustav Ajfel.
U novijoj istoriji poznat je kao grad u kome su 16. decembra 1989. počeli protesti koji su bili prethodnica revolucije i kasnije sloma režima poslednjeg komunističkog diktatora Nikolae Čaušeskua. Nekada iza “gvozdene zavese”, a danas, trideset godina kasnije, Temišvar je miran i moderan grad u Evropskoj Uniji.

Plan putovanja

Plan putovanja

Petak/subota – oko 02:00h – Polazak sa parkinga preko puta restorana Gusar, pored Tvrđave. Noćna vožnja uz pauze radi odmora i obavljanja graničnih formalnoti ( preko Smedereva i Kovina) Po dolasku u Temišvar obilazak grada:
Trg Unije – Saborna Crkva srpske pravoslavne crkve posvećena Sv. Đorđu (sagrađena 1748 god. u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janica iz Arada), crkva inače gleda na rimokatoličku crkvu.
Nastavak šetnje do drugog gradskog trga Trg Pobede sa najstarijom gradskom zgradom – dvorac Huniazilor ( podignut u XV veku po naredbi Vojvode od Transilvanije Iancu de Hunadoar – u našoj istoriji poznat kao Sibinjanin Janko) koji je danas muzej Banata. Na jednom kraju trga nalazi se zgrada Opere i Nacionalnog teatra ( koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom jeziku) Na samom trgu se nalazi ogromna Rumunska Saborna pravoslavna crkva, sagrađena između 1936. i 1946. godine, sa krovom od crvenih i zelenih crepova koji su poređani kao mozaik. Ovo je najviša pravoslavna crkva van Rusije visoka je 90,5 metara. Inače ispred ove crkve je 1989. godine počela Rumunska revolucija.
U parku u samom centru trga je statua vučice sa Romulom i Remom (poklon grada Rima 1926. godine inače kopija čiji original se nalazi u Kapitolskom muzeju u Rimu).
Slobodno vreme za individualnu šetnju ili šoping u jednom od najvecih evropskih tržnih centara “Iulius Mall”. http://www.iuliusmall.com/en/timisoara. koji se nalazi na nekih petnaestak minuta pešice od centra grada, otvoren je 2005. godine sa preko trista radnji na preko 60.000 kvadratnih metara i jedan je od najvećih na Balkanu.
Nakon slobodnog vremena za šoping, polazak za Niš u dogovoreno vreme ( oko 18:00h)
Dolazak u Niš u jutarnjim časovima. Kraj usluga.

Cenovnik
TERMIN CENA
26.10.2019. 2.300,00 din.
Dodatne informacije

Cena aranžmana obuhvata:
– Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
– Razgledanja prema programu,
– Usluge vodiča tokom putovanja,
– Agencijske usluge

Cena aranžmana ne obuhvata:
– Putno zdravstveno osiguranje (po cenovniku Milenium osiguranja),
– Individualne troškove, ulaynice za lokalitete predvidjene programom

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 50 PUTNIKA

U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA AGENCIJA IMA PRAVO SPAJANJA GRUPE SA DRUGOM AGENCIJOM ILI  ROK DA OTKAZE  PUTOVANJA 3 DANA PRE POČETKA

Uz ovaj program važe Opšti uslovi organizatora putovanja,  agencije Niturs broj licence OTP 26/2016

Photos
8 klijenata razmišlja o ovoj destinaciji!