+381 18 511 985 niturs.nis@gmail.com

Temišvar – jednodnevni izlet

22.06.2019.
Od€19
22.06.2019.
Od€19
Full Name*
Email Address*
Your Enquiry*
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

3458

Temišvar grad je u Rumuniji. Najveći je grad Banata, leži na reci Begej i sedište je okruga Tamiš. Sa 319.279 stanovnika Temišvar je treći grad po veličini u Rumuniji, a takođe je poznat kao i kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije.

Temišvar je i najveći kulturno-istorijski centar Srba u Rumuniji. Najviše srpskog življa okupljeno je upravo u Temišvaru, gde inače postoje mnoge kulturne ustanove koje ih zbližavaju. U Temišvaru se nalazi sedište Eparhije temišvarske Srpske pravoslavne crkve, kao i Saveza Srba u Rumuniji, a takođe se ovde izdaje i srpski nedeljnik „Naša reč“.

Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je veoma dugo bio pod Habzburgovcima, i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

Plan putovanja

Plan putovanja

Polazak iz Nisa u ranim jutarnjim časovima (tačno mesto i vreme polaska biće poznato 2 dana pred putovanje). Vožnja do granice i zadržavanje na graničnom prelazu radi obavljanja carinskih formalnosti.
Dolazak u Temišvar (Timişoara), najveći  i najznačajniji grad Banata. Razgledanje grada: Trg pobede (Piaţa Victoriei), na kojem su zdanje Opere i nacionalnog teatra  (sagrađeno 1872. godine; arh. Fellner i Helmer, projektanti pozorišnih zdanja širom Evrope), Saborna (rumunska) crkva Banatske mitropolije (1946. god.; arh. Ioan Traianescu), kip vučice koja doji Romula i Rema (poklon grada Rima iz 1926. godine) te reprezentativna zdanja secesije, sagrađena između 1910. i 1914. godine (autor većine tih zdanja arh. László Székely); Trg slobode (Piaţa Libertăţii), na kojem se nalaze stara gradska većnica (sagrađena 1734. godine, u baroknom stilu, arh. Pietro del Bonzo), kip Device Marije i bista Decebala, poslednjeg dačkog kralja. Odlazak na Trg jedinstva (Piaţa Unirii),  na kojem su stub kuge, rimokatolička katedralna crkva (građena između 1736. i 1774. god.; arh. Joseph Emanuel Fischer von Erlach), Barokna palata (nekadašnje sedište Srpske Vojvodine) i Saborna crkva srpske pravoslavne crkve (sagrađena 1748. godine). Poseta srpskoj sabornoj crkvi, u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janića iz Arada.
Slobodno vreme za individualnu šetnju, obilazak tržnog centra Iulius mall i oko 18 časova polazak ka Beogradu i Nisu. Dolazak u kasnim večernjim i jutarnjim casovima.

Cenovnik
TERMIN CENA
22.06.2019. 19€
Dodatne informacije

Cena aranžmana obuhvata:
– Prevoz turističkim autobusom na navedenoj relaciji,
– Razgledanja prema programu,
– Usluge vodiča tokom putovanja,
– Agencijske usluge

Cena aranžmana ne obuhvata:
– Putno zdravstveno osiguranje (po cenovniku Sava osiguranja),
– Individualne troškove

Ovaj aranžman rađen je na bazi 50 punoplativih putnika.

Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putvanja turističke agencije EPIC HOLIDAY d.o.o. iz Niša.

Photos
9 klijenata razmišlja o ovoj destinaciji!